Térség

A tervezetről…

A tervezet elhelyezése

A Sobieski Rezidencia egy, Párkány központjának közelében lévő zöldövezetben elhelyezkedő többfunkciós épületkomplexum felépítésének tervezete. A leendő épületkomplexum a Sobieski utca udvarrészében, a Vadas termálfürdő közvetlen közelében található, mindössze 5-percnyi járásra a város gyalogosövezetétől és a kikötőtől. Esztergom központjába – átsétálva a Mária Valéria-hídon – mindössze 15 perc alatt eljuthat.

A Sobieski utca összeköti a városközpont-Mária Valéria-híd (Esztergom és Budapest) és a kőhídgyarmati (Ipolyság és Besztercebánya) útvonalakat, valamint áthaladva a városon az Érsekújvárba vezető utat.

A telek egész területéről kiváló kilátás nyílik a bazilikára és az esztergomi múzeumra, a fenti emeletekről élvezhetik a város és környékének panorámáját a Dunával és a Kovácspataki-hegyekkel.

A térség ellátottsága

Az adott térségben teljes mértékű az ellátottság – minden a gyalogosövezetben, 5 percnyi járásra a Sobieski Rezidenciától meglelhető. A közelben jelenleg épül az Aquario bevásárlóközpont. Magában az épületben is találhatók majd szolgáltatások az építmény kereskedelmi részében a földszinten. Az egészségügyi intézmény szintén közel vannak, a legközelebb az egészségügyi központ található. A közvetlen közelben találhatók általános- és középiskolák. A Sobieski utcában kultúrház működik, a gyalogosövezetben mozi és könyvtár is található. A sportpályák közvetlenül kapcsolódnak a rezidenciához, és a lakótömb udvarában játszóteret létesítünk.

Hozzáférhetőség

A böngészője nem támogatja a HTML5 canvas tagot.
Autóval
KÖZVETLENÜL A TELEKRE
A böngészője nem támogatja a HTML5 canvas tagot.
Autóbusszal
3 PERC AZ ÁLLOMÁSRÓL
A böngészője nem támogatja a HTML5 canvas tagot.
Hajóval
5 PERC A KIKÖTŐTŐL
A böngészője nem támogatja a HTML5 canvas tagot.
Vonattal
15 PERC AZ ÁLLOMÁSRÓL

A helyről…

Párkány városa…

Párkány könnyen megközelíthető különböző közlekedési eszközökkel.
A városban nemzetközi jelentőségű – Magyarországra csatlakozó átrakodási és raktározási lehetőségekkel ellátott – vasúti csomópont található. A város csupán 8 kilométerre helyezkedik el a Magyarországon át Ausztriába húzódó autópályától, melynek esztergomi leágazását jelenleg építik. A leágazás befejezését követően a Duna-hídon keresztül szinte közvetlen csatlakozás keletkezik az autópályára (2009-ben tervezett). A közúti- és a vasúti közlekedés mellett természetesen jelentős közlekedési lehetőséget biztosít a Dunai vízút. A személyszállító vízi közlekedés jelenleg rendszeres Párkány-Budapest járatokkal biztosított, valamint a lakosok gyakran használják ki az egyéni személyszállítást kisebb vízi-járművekkel Pozsonyba vagy Bécsbe. Párkánytól 70 kilométerre található nemzetközi repülőtér. 
Közúti távolságok: Bélai kastély 8 km, Visegrád 25 km, Budapest 40 km, Pozsony 145 km

Párkány és környéke

Párkány a legdélebben fekvő és legmelegebb, a szlovák-magyar határon fekvő szlovákiai város. A Duna másik partján már Magyarország található. A várost már első látásra vonzóvá teszi szép elhelyezkedése. A Dunakanyarban fekszik, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az esztergomi bazilikára. A közelben találkozik a Garam és a Duna – ez a hely kiváló lehetőségeket kínál a kalandorok és a természetkedvelők számára. Párkányt öleli a vulkáni eredetű, mediterrán növényzettel és a Duna-Ipoly találkozásánál csodálatos síkságokkal kecsegtető Kovácspataki-hegység.

A város elsődleges vonzerejét a népszerű Vadas termálfürdő jelenti – 36 hektárnyi területén 6 medence, egy fedett medence, bowling-pálya, teniszpályák, tobogán és játszóterek várják a látogatókat. A kínálatból nem hiányoznak a jó hírű éttermek és a kikapcsolódást nyújtó tópart.

Párkányt a közelben fellelhető kulturális és történelmi műemlékek, Esztergom közelsége és gyalogúton való elérhetősége, valamint a családi és egyéni sportolási- és szórakozási lehetőségek széles palettája teszi még vonzóbbá.

Az esztergomi bazilikát és az Óvárost talán be sem kell mutatni, de talán nem tudják, hogy az Esztergomi Vármúzeum üvegpadlóján át élő régészeti kiállítás formájában csodálhatjuk meg azt a keveset, ami a rómaiak után ebben a térségben megmaradt. A Vaskapuból nyíló kilátást sem szabad kihagyni. A Párkány közelében található történelmi műemlékek közé tartoznak a pálos kolostorok romjai, a dömösi prépostság, a ciszterciták méltóságteljes templomának romjai, a visegrádi vár – és ez még nem minden!. Szentendrén, 40 km-re Párkánytól található Magyarország legnagyobb skanzene, néhány pravoszláv templom, és összesen 16 múzeum és galéria. Igazi gyermek- és ínyencparadicsom a Marcipánmúzeum és a hozzá tartozó cukrászda. A felújított műemlékek közül érdemes megemlíteni a Bélai Kastélyt, amelyben tulajdonosai ötcsillagos luxusszállodát létesítettek. Közelében szőlőültetvények találhatók, és előkészületben van egy 18 lyukas golfpálya kiépítése. 

A régió sportolási és szabadidős lehetőségei megszámlálhatatlanok: a párkányi termálfürdő, az új, egész évben működő esztergomi wellnes-központ, a Kovácspataki-hegység kerékpár- és gyalogosútjai, horgászás a számos holtágon, csónakázás a Dunán, Garamon és Ipolyon, vízisízés, túrázás. A gyermekek és felnőttek számára szenzációs kikapcsolódást nyújt az egész éven át nyitvatartó visegrádi nyári bob-pálya. A kínálatot a jövőben a már említett golfpálya bővíti.

Szórakozásból sincs hiány ezeken a végeken. Számos kulturális rendezvény, ünnepség és vigadalom kerül megrendezésre – egyszer a bortermelők, máskor helyi gasztronómiai különlegességek mutatkoznak be, utánuk következnek a kézművesek, a táncosok, a lovagi tornák és a lovaglás. A nyári hónapokban minden nap színházi előadás, koncert vagy fesztivál látogatható. Az esztergomi borfesztivál egyszerűen felejthetetlen, s nemzetközi hírnévnek örvend az immár 463. évfolyamát megélt Simon-Júda vásár. 

A térséghez emberemlékezet óta szorosan kapcsolódik a gasztronómiai specialitások és a minőségi borok híre. A borászat történetének szószerinti pecsétjét viseli a Kovácspataki-hegyek lába, ahol a lakosok saját kezükkel vájtak egyedi tuffpincéket a hegy oldalába. Az Ister-Granum borút megvalósítása mai modern világunkban azt bizonyítja, hogy a jó bor és a borászok nem ismernek határokat.